Sveriges mest populära hundras

Som bilden snabbt avslöjar är den populäraste hundrasen i Sverige just nu labrador retrievern. Detta kommer från statistik från Svenska kennelklubben och Jordbruksverket.

Totalt av de 51 059 registrerade hundarna under 2017 var labrador retrievern på förstaplats med 2 654 stycken. Detta var sedan följt av schäfer, golden retriever och jämthund. Trots detta ser man att trenden faktiskt går mer mot mindre hundraser. Inom kort kanske vi ser något som den kubanska bichon havanais ta över någon av dessa platser.

Labrador retrievern är en social, glad och snäll hundras. Den är också intelligent och följsam och har en stark drift att vara till lags. Detta tillsammans med att med sin naturliga apporteringsinstinkter betyder att det är en ras som väldigt ofta används för jakt.

Detta är också en förhållandevis frisk ras. Alla rashundar har så klart sina riskområden och för labrador retrievern brukar man vara noga med höfter, armbågar, hältor och ögon. För ögonen tittar man oftast på sjukdomen PRA, som går att göra DNA-test för idag. Labrador retrievern kan också vara lite mer benägen för fetma, vilket gör det viktigt att man ser till att hunden får tillräckligt med motion och aktivering. Apportering är perfekt som lek och motion för dem.