Att tävla med sin hund

Att tävla med sin hund kräver en hel det, både från dig som ägare men också från hunden. Det kan vara en lång väg innan man en kommer i gång med tävlandet. Det kan vara om hunden passar för att tävla och i vilken gren som passar bäst.

För att veta om hunden passar så gäller det att träna och öva från tidig ålder, det kan vara en fördel att vara med i någon brukshundsklubb där det finns likasinnade och som kan hjälpa varandra i tränandet. Det finns också bra kurser att gå så att du kommer igång med träningen. Sätt inte så höga mål från början och stressa inte fram några resultat, det går att sätta upp olika delmål i träningen där man vet vad som ska uppnås innan man går vidare till nästa.

En bra sak som görs i de flesta tränings momenten efter ett tag är att lägga in störningsmoment som distraherar hunden, det kan göras då hunden börjar kunna behärska de olika momenten. Att distrahera med något för att se hur hunden reagerar, när den inte störs av distraktionen går man vidare till nästa träningsmoment. Tänk att på tävlingar så finns det många olika saker som kan störa hunden och den måste kunna leverera under tävling utan att störas.

Tänk också på att vila och göra annat än att tävla, det är både bra för dig som ägare och för hunden. För husse och matte kan det vara att få göra något annat än att träna med hunden och för den fyrbente vännen kan det bara vara skönt att slippa kommandon och få ligga och slappa. Det ska vara skoj med träningen och om fokus och koncentrationen minskar för alla inblandade så ta det lugnt och vila så att fokus kommer tillbaka.

För varje träningstillfälle så kan man öka tiden innan hunden får någon belöning för att den gjort saker och ting rätt. Det är belöningarna som gör att hunden gör som du vill så det ska belönas rikligt efter varje träningspass, både något gott och verbal belöning. Det kan också finnas någon boll eller annan leksak som hunden får som belöning efter ett bra träningspass. Om det börjar vara dags för tävling så kolla upp var och när du kan anmäla dig till någon tävling.

Lycka till båda två med de tävlingar ni kommer att delta i.