Aktivera din tjocka inomhuskatt

Katter är faktiskt det populäraste husdjuret i Sverige, även om man skulle först gissa på hunden. Det finns över 740 000 katter i Sverige och en hel del av dem är raskatter. Raskatter är ofta lite lugnare och har finare päls som inte riktigt klarar av att vara utomhus. Det finns alltså många inomhuskatter i landet och då gäller det att aktivera dessa.

Katter som lever hela livet inomhus förväntas leva mycket längre och löper mindre risk för skador och sjukdomar. Deras största hot är övervikt och det är främst på grund av konstant matning och underaktivering. Mat ska inte stå framme hela dagarna. Du ska mata en katt som du gör en hund, på specifika tider under dagen. Om mat står framme hela tiden kommer en uttråkad katt att äta mycket mer än hen borde och därmed gå upp i vikt. Övervikt får större konsekvenser på våra husdjur än hos oss. Om din inomhus katt börjar få lite plufsiga kinder och hängmage är det dags att lägga om matvanorna. Och du behöver inte vara orolig, katter blir inte arga eller hämndlystna för att du kontrollerar deras matintag. Faktum är att en studie visar att katter blev gladare och mer tillgivna när matintaget begränsas och de går ned i vikt.

Inomhuskatter behöver också aktiveras av dig. De kan leka själv med sina kattkamrater (inomhuskatter borde alltid ha en lekkamrat) men du har ett större ansvar att se till att möta deras behov av att leka och jaga. Du kan sprida runt torrfoder i hemmet istället för att servera det i en skål. Katten får jaga och hitta sin mat istället för att bara vänta vid matskålen. Du kan också köpa leksaker som aktiverar dem åt dig. Råttor och bollar är populära men även spön som du kontrollerar brukar vara roliga. Ju mer du är med i leken, desto närmare kommer du dina katter och ser till att de rör på sig. Katter som är överviktiga kan ha problem att hoppa upp på möbler och springa, då får du anpassa leken och leksaker utefter kattens rörelseförmåga.