Hundsporter

De flesta tänker nog automatiskt på agility när man säger hundsport, men begreppet inkluderar mycket mer än så. En typ av hundsport som från början främst hade praktiska syften är apportering. När en hund apporterar så hämtar den mindre bytesdjur som skjutits av ägaren, både på land och i vatten. Aktiviteten har dock utvecklats till en sport där hunden hämtar pinnar eller andra föremål för att tävla eller enbart för att ha roligt.

En annan typ av hundsport som har blivit mycket populär är hundkapplöpning, och framförallt greyhound racing. I den vanligaste typen så springer hundarna på en oval bana i jakt på en konstgjord hare. I länder så som Storbritannien och USA så genomförs professionella tävlingar och de bästa hundarna kan uppnå hastigheter på runt 85 km/h.

Även hundutställningar kan anses vara en form av hundsport. Rashundar bedöms här av domare, och det gäller att uppfylla den fastställda standarden för rasen så bra som möjligt. I Sverige så är det främst Svenska Kennelklubben som anordnar dessa tävlingar.