Så tvättar du din hund

Det är ett oundvikligt faktum att du måste tvätta din hund emellanåt.

Men hunden har inte samma behov av att schamponeras som du själv, skriver Expressen husdjur.

Tvätt av hunden

Använd anpassade produkter

Hundens bakterieflora som finns i pälsen är både välbalanserad av naturen och mycket känslig. Om den tvättas bort kan det störa balansen med klåda och dålig lukt som följd. Men har hunden varit med på en surströmmingsfest kan det ju vara ett argument för ett ordentligt bad. Använd då specialanpassade rengöringsprodukter för hund för bästa resultat. Ett balsam kan vara bra att ha om din hund har lång päls som lätt tovar sig, det gör den lättare att reda ut med kammen efteråt.

Många gånger kan det också räcka med att noggrant kamma och borsta din hunds päls för att få bort smuts och dålig lukt. Hos Häromi hittar du kvalitetsborstar från Greyhound och giganten Mason Pearson. Du riskerar då inte heller att rubba pälsens naturliga bakterieflora.

Förbered badrummet

Om du ska duscha hunden, tänk på att lägga ut ett halkskydd i badkaret eller duschrummet då hundar kan känna sig osäkra på en halkig yta. Se till att stunden för tvätt blir en angenäm upplevelse både för din hund och dig. Om du tror det behövs kan du ta med dig några godbitar som belöning till din hund. Ibland kan det räcka med att bara skölja av tassarna och magen och då behöver du bara använda ljummet vatten utan schamponering. När du schamponerar din hund, undvik att schamponera hundens huvud då öron och ögon är mycket känsliga.

Massera lätt in schampot så att det är behagligt för din hund och passa på att känna efter om din hund har några känsliga punkter som kan bero på skador eller annat. Det är mycket viktigt att skölja bort alla rester av schampo innan du avslutar hundbadet. Sen återstår det bara att torka och mysa med din hund och glöm inte att hunden gärna vill skaka av sig och rulla på något, vilket är hundens naturliga torkningsritual. Förbered gärna med att lägga en handduk på golvet och låt hunden rulla loss innan du öppna badrumsdörren och släpper ut den till övriga huset.