Introducera hunden och katten

När man haft en katt en längre stund kan man ibland vilja skaffa ett till djur till sitt hem. Om man vill skaffa en hund så är det viktigt att hunden och katten kan leva tillsammans.

katt och hund

Första mötet

När hunden och katten först ska träffa på varandra så är det viktigt att inte tvinga fram ett möte. Låt katten och hunden gå fram till varandra och sköta mötet själva. Det går inte att tvinga fram en vänskap mellan två djur. Dom måste själva lära sig att lita på varandra.

Dela på hemmet

Katten flyr och hundar jagar. Ett vanligt problem är att katten vill springa iväg när den känner sig osäker och hunden vill gärna springa efter och leka. Ett tips är att dela upp huset till två delar. En för katten och en för hunden.

Köp en grind som delar på hemmet så att det blir en katt del och en hund del. Detta kan du hitta på till exempel Supercat som även har alla de andra tillbehör vi nämner nedan. Ge både hunden och katten en speciell sov plats med något mjukt att ligga på. Byt sedan plats på dessa två så att hunden och katten lär sig känna dofterna av varandra. Låt djuren få lukta på dig ordentligt när du går emellan. När dom lärt känna doften så känner dom sig mer trygg och kan lättare lita på varandra.

Efter ett par dagar eller kanske till och med en vecka så är det dags att ta bort grinden och låta djuren bo tillsammans. Använd ett koppel på hunden så att du enkelt kan kontrollera situationen. Se till att ha något slags gömställe för katten. Ett exempel är en kattkoja eller ett klätterträd.