Den irländska varghunden

Den irländska varghunden härstammar som namnet antyder från Irland. Dagens hundar är dock ett resultat av avel under 800-talet, då rasen i princip dog ut under 1700-talet. Den irländska varghunden tillhör gruppen vinthundar och är den till storleken största inom gruppen.

Irländsk Varghund

Storleken på hanhundar och tikar skiljer sig en del åt. Hanhundar har en mankhöjd på mellan 81 cm och 86 cm medan tikar ligger på minst 71 cm. Även vikten skiljer sig en del åt – hanhundar ligger på minst 54 kg medan tikar ligger på minst 41 kg. På grund av rasens storlek så är det viktigt att verkligen vara säker på att man kan ta hand om en sådan här bjässe innan man skaffar en.

När du väl skaffat en valp så ska du tänkta på att inte övermotionera den under de första 18 månaderna, eftersom den under denna tid växer otroligt mycket och lägger på sig upp till 70 kilo. Du måste även redan från början etablera vem det är som bestämmer och lära hunden att strikt lyda dina kommandon – när 70 kilo muskulös hund sätter iväg så är det inte många som kan stå emot.